Vinařské regiony
Itálie je největším výrobcem vína na světě
Itálie je největším výrobcem vína na světe s produkcí v průměru 80 miliónu hektolitrů (860 miliónů lahev) ročně na celkové ploše asi 1,4 miliónů ha. To představuje 33% celkové evropské a 25% světové produkce. V žádné zemi na světe se nepěstuje tolik odrůd vína jako v Itálii. Je jich asi 2 000. Díky své poloze má Itálie několik pěstovatelských oblastí po celém svém území. Chuť a kvalita vín je přesto velmi rozdílná.
Itálie patří spolu s Francií k nejvýznamnějším vinařským zemím Evropy a zároveň je jednou z nejstarší vinařské země. Pompeje se v čase Římské říše stali metropolí obchodu s vínem a po jejich zániku začali vznikat vinařská centra po celé říši. Pád říše přinesl nepokoje a časem pěstování vinic ztratilo status lukrativního hospodářského odvětví. Za zachování tradice v pěstování vinné révy můžou Italové děkovat klášterům. Podle francouzského vzoru byli vyvinuté typy vín jako Barolo, Brunnelo a Chianti, z kterých se časem stali nejlepší vína na světě.

Italské vinice poskytují ze světového hlediska pravděpodobně největší genetický zásobník kulturních odrůd révy. I když bílé odrůdy v pěstování převažují nad modrými, těmi skutečnými velkými italskými víny jsou až na malé výjimky vína červené.
Itálie je charakteristická pestrou škálou klimatických a mikroklimatických podmínek. V krajině se střídají různé geologické podmínky a typy půd. Spolu však vytvářejí ideální podmínky na pěstování hroznů. V Itálii se pěstuje velké množství bílých a modrých odrůd a až na výjimky se vína vyrábí z domácích odrůd. Italské vína přesto chutnají jinak než všechny ostatní vína.
Poznávání italského vína je nekonečné dobrodružství. V Itálii identifikovali 377 unikátních původních odrůd révy. Pokud k tomu přidáme biotypy nebo sub droby (geneticky stejné, ale s morfologickými a fyziologickými odlišnostmi) předpokládá se, že toto číslo je mnohem vyšší. Přidáme-li k tomu 408 DOP (Denominazione di Origine Protetta) nebo regionální jakostní víno (DOC + DOCG), ze kterých mnohé mají víc stylů, dostáváme se ještě k vyššímu počtu. Pokud ochutnáte každý týden nové italské víno, zabralo by vám to 20 let, než ochutnáte celou Itálii.
Naštěstí každý z 20 italských regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.
Regiony
Každý z 20 italský regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.

Italské klasifikace vín
V italských vinařských zákonech platí o něco méně přísnější normy, a tak se tu potkáváme s velmi rozdílnou kvalitou v rámci jednotlivých kategorií. Můžeme najít velmi výjimečné a drahá stolní vína anebo s průměrnými víny v kategorii DOC.
VDT (Vino Di Tavola)
O ročníku 2012 se mění na „vino“ – stolní víno určené pro běžné pití a každodenní spotřebu.
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
Od ročníku 2012 se mění na "Indicazione Geografica Protetta" – regionální víno vyšší kvality než VDT, s kontrolovaným původem. Některé takto označená vína už můžou být velmi kvalitní a drahá.
DOC (Denominazione di Origine controlli)
Od ročníku 2012 se mění na "Denominazione di Origine Protetta - DOP" – označení porovnatelné s francouzskými AOC, vína jsou kontrolované podle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality. Vín DOC existuje přes 500 druhů, od průměrných až po nejkvalitnější.
DOCG (Denominazione di Origine controlli Garantita)
Od roku 1980 platí tento nejvyšší stupeň kvality pro špičkové a nejkvalitnější vína DOC v zemi. Prvním vínem DOCG byli uznané Barolo a dnes se takto označuje 20 vín, přitom polovina z nich pochází z Toskánska a Piemontu.
Další označení u italských vín
Classico
Uvádí původ z vybraných území s nejlepšími podmínkami v dané oblasti.
Superiore
Znamená o něco vyšší stupeň alkoholu
Riserva / Riserva Speciale
Označení delší doby zrání, než je předepsané pro danou kategorii. Například u Chianti dozrávající 1 rok, je to dalších 12 měsíců, nebo u 3-letého Barolo znamená Riserva další 2 roky zrání.
Stupeň sladkosti
Poznáme podle názvu Asciutta (velmi suché), Seco (suché), Abbocato (mírně sladké), Semi-seco (polosuché), Amabile (sladké) nebo Dolce (velmi sladké). Frizante znamená perlivé víno a Frizantino mírně perlivé, Amaro je hořké a Spumante šumivé. Passito se označují velmi sladké vína z některých sběrů, na jejich přípravu byli použité koncentrované hrozny.
Zajímavé novinky

Otevření prodejny
Dne 1.2.2021 jsme otevřeli showroom italských vín a pravých italských delikates.
Showroom vín
Nabízíme individuální přístup ke každému zákazníkovi, širokou nabídku vín s garantovaným původem, a to vše s odborným výkladem sommeliera.
Kde nás najdeteDegustace vín
Na našich pravidelných degustacích Vás obeznámíme s jednotlivými regiony celé Itálie a jejich nejlepšími víny.
Zjistit více