Itálie je největším výrobcem vína na světě


Itálie je největším výrobcem vína na světe s produkcí v průměru 80 miliónu hektolitrů (860 miliónů lahev) ročně na celkové ploše asi 1,4 miliónů ha. To představuje 33% celkové evropské a 25% světové produkce. V žádné zemi na světe se nepěstuje tolik odrůd vína jako v Itálii. Je jich asi 2 000. Díky své poloze má Itálie několik pěstovatelských oblastí po celém svém území. Chuť a kvalita vín je přesto velmi rozdílná.

Itálie patří spolu s Francií k nejvýznamnějším vinařským zemím Evropy a zároveň je jednou z nejstarší vinařské země. Pompeje se v čase Římské říše stali metropolí obchodu s vínem a po jejich zániku začali vznikat vinařská centra po celé říši. Pád říše přinesl nepokoje a časem pěstování vinic ztratilo status lukrativního hospodářského odvětví. Za zachování tradice v pěstování vinné révy můžou Italové děkovat klášterům. Podle francouzského vzoru byli vyvinuté typy vín jako Barolo, Brunnelo a Chianti, z kterých se časem stali nejlepší vína na světě.

Italské vinice poskytují ze světového hlediska pravděpodobně největší genetický zásobník kulturních odrůd révy. I když bílé odrůdy v pěstování převažují nad modrými, těmi skutečnými velkými italskými víny jsou až na malé výjimky vína červené.

Itálie je charakteristická pestrou škálou klimatických a mikroklimatických podmínek. V krajině se střídají různé geologické podmínky a typy půd. Spolu však vytvářejí ideální podmínky na pěstování hroznů. V Itálii se pěstuje velké množství bílých a modrých odrůd a až na výjimky se vína vyrábí z domácích odrůd. Italské vína přesto chutnají jinak než všechny ostatní vína.

Poznávání italského vína je nekonečné dobrodružství. V Itálii identifikovali 377 unikátních původních odrůd révy. Pokud k tomu přidáme biotypy nebo sub droby (geneticky stejné, ale s morfologickými a fyziologickými odlišnostmi) předpokládá se, že toto číslo je mnohem vyšší. Přidáme-li k tomu 408 DOP (Denominazione di Origine Protetta) nebo regionální jakostní víno (DOC + DOCG), ze kterých mnohé mají víc stylů, dostáváme se ještě k vyššímu počtu. Pokud ochutnáte každý týden nové italské víno, zabralo by vám to 20 let, než ochutnáte celou Itálii.

Naštěstí každý z 20 italských regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.

Regiony

Každý z 20 italský regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.

Valle d’Aosta
Piemonte
Liguria
Lombardia
Emilia Romagna
Trentino Alto Adige
Veneto
Fruili Venezia Giulia
Toscana
Marche
Umbria
Lazio
Abruzzo
Molise
Campania
Basilicata
Puglia
Calabria
Sardínia
Sicília