Vinařské regiony
Itálie je největším výrobcem vína na světě
Itálie je největším výrobcem vína na světe s produkcí v průměru 80 miliónu hektolitrů (860 miliónů lahev) ročně na celkové ploše asi 1,4 miliónů ha. To představuje 33% celkové evropské a 25% světové produkce. V žádné zemi na světe se nepěstuje tolik odrůd vína jako v Itálii. Je jich asi 2 000. Díky své poloze má Itálie několik pěstovatelských oblastí po celém svém území. Chuť a kvalita vín je přesto velmi rozdílná.
Itálie patří spolu s Francií k nejvýznamnějším vinařským zemím Evropy a zároveň je jednou z nejstarší vinařské země. Pompeje se v čase Římské říše stali metropolí obchodu s vínem a po jejich zániku začali vznikat vinařská centra po celé říši. Pád říše přinesl nepokoje a časem pěstování vinic ztratilo status lukrativního hospodářského odvětví. Za zachování tradice v pěstování vinné révy můžou Italové děkovat klášterům. Podle francouzského vzoru byli vyvinuté typy vín jako Barolo, Brunnelo a Chianti, z kterých se časem stali nejlepší vína na světě.
Italské vinice poskytují ze světového hlediska pravděpodobně největší genetický zásobník kulturních odrůd révy. I když bílé odrůdy v pěstování převažují nad modrými, těmi skutečnými velkými italskými víny jsou až na malé výjimky vína červené.
Itálie je charakteristická pestrou škálou klimatických a mikroklimatických podmínek. V krajině se střídají různé geologické podmínky a typy půd. Spolu však vytvářejí ideální podmínky na pěstování hroznů. V Itálii se pěstuje velké množství bílých a modrých odrůd a až na výjimky se vína vyrábí z domácích odrůd. Italské vína přesto chutnají jinak než všechny ostatní vína.
Poznávání italského vína je nekonečné dobrodružství. V Itálii identifikovali 377 unikátních původních odrůd révy. Pokud k tomu přidáme biotypy nebo sub droby (geneticky stejné, ale s morfologickými a fyziologickými odlišnostmi) předpokládá se, že toto číslo je mnohem vyšší. Přidáme-li k tomu 408 DOP (Denominazione di Origine Protetta) nebo regionální jakostní víno (DOC + DOCG), ze kterých mnohé mají víc stylů, dostáváme se ještě k vyššímu počtu. Pokud ochutnáte každý týden nové italské víno, zabralo by vám to 20 let, než ochutnáte celou Itálii.
Naštěstí každý z 20 italských regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.
Regiony
Každý z 20 italský regionů se specializuje jen na několik málo základních vín.
Valle d’Aosta Piemonte Liguria Lombardia Emilia Romagna Trentino Alto Adige Veneto Fruili Venezia Giulia Toscana Marche |
Umbria Lazio Abruzzo Molise Campania Basilicata Puglia Calabria Sardínia Sicília |